Vechtdal Brouwerij

Nieuws

By in Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Altijd al zelf bier willen brouwen?

Altijd al zelf bier willen brouwen?

Dan heb je nu de kans om samen met vrienden, vriendinnen, familie of collega’s op zaterdag 8 december jouw eigen speciaalbier te brouwen bij de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij tijdens het eerste Bloazen & Brouwen festival.

 

In een dagvullende workshop ontdek je alle facetten van het bierbrouwen van ervaren brouwers.  Er wordt gestart rond 8.30 u.  met koffie en thee en een kennismaking. Daarna ga je in twee groepen van 4 personen aan de slag met je (collega)brouwers.  Vanaf 14.00 u. gaat het Bloazen & Brouwen Festival van start en kan het zijn dat er bezoekers over je schouder komen meekijken. Eind van de middag zit het brouwen er op en is het tijd voor een gezellige nazit met een welverdiend Vechtdal biertje.

Jouw eigen gebrouwen bier ontvang je na enkele weken.

 

Voor wie?

– Iedereen die interesse heeft in ambachtelijk bier en het brouwproces.

– Maximaal 4 personen per brouwgroep.

– Wanneer: Zaterdag 8 december.

– Waar: Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij, Molendijk 11 Dalfsen

– Kosten: € 49,50 per persoon: incl. koffie/thee, complete lunch, biertjes tijdens ‘derde helft’  en natuurlijk een doos (12 flesjes) van  je zelf gebrouwen bier.

 

Opgave en informatie via contactformulier www.vechtdalbrouwerij.nl.

Wees er snel bij want er is plek voor maximaal 2 groepen van 4 personen. Je kunt je solo of per groep opgeven.

 

Binnenkort volgt meer info  over het interessante programma van Bloazen en Brouwen Festival op zaterdag 8 december. Tijdens het Festival staat de traditie en het gebruik van de Midwinterhoorn centraal.

By in Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Midwinterhoorn bier weer verkrijgbaar!

Midwinterhoorn bier weer verkrijgbaar!

Vanaf vandaag staat het Midwinterhoornbier van de Vechtdal Brouwerij in de schappen van de supermarkten en diverse andere winkels in de regio. Ook valt er bij diverse restaurants in de regio te genieten van dit smakelijke bier.

Het Midwinterhoornbier is een quadrupel en een seizoensbier. In 2017 is dit bier verkozen tot ‘Beste Donker Bier’ in het verspreidingsgebied van dagblad De Stentor.

Vooral in het najaar is er veel vraag naar dit speciaalbier. Tijdens de donkere dagen is het heerlijk bij gerechten zoals stoofvlees, wild en stamppot. Maar ook zonder eten laat het bier zich goed smaken.

Het Midwinterhoornbier is vernoemd naar een streekgebruik waarbij in de periode vanaf de eerste zondag van de Advent tot Driekoningen op 6 januari op de Midwinterhoorn wordt geblazen.

Op zaterdag 8 december a.s. organiseren de Ambachtelijke Vechtdalbrouwerij en de Midwinterhoornblaasgroep Dalfsen een evenement met als titel ‘Brouwen en Bloasen’. Diverse organisaties doen die dag mee. Binnenkort meer informatie over dit evenement.

By in Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Zaterdag 2 juni open dag Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij

Zaterdag 2 juni open dag Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij

Zaterdag 2 juni open dag Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij

Op zaterdag 2 juni doet de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij mee aan de ‘open brouwerij dag’. Deze dag is onderdeel van de ‘Week van het Nederlandse bier’. De brouwerij is deze dag van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor het publiek.

Er worden rondleidingen gegeven en er kan worden geproefd van de speciaalbieren.

Daarnaast kan de bezoeker kennismaken met het vlees van de Runderen van Rechteren, Heileuver Kaas en de diensten van ‘Joris Bezorgt’. De medewerkers van het Leerwerkcentrum van de Stichting Philadelphia zijn aanwezig met een kraam waar zij hun zelfgemaakte producten verkopen. Ze werken ook enkele dagen per week in de brouwerij en geven op 2 juni graag een rondleiding.

Kortom, beleef op 2 juni de passie en de zorg van de Vechtdal Brouwerij aan de Molendijk 11 te Dalfsen.

By in Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Kiek uut voor dit bier

Kiek uut voor dit bier

Het is Jos Verlaak, brouwer van de Vechtdalbrouwerij Dalfsen, opnieuw gelukt een zeer smakelijk speciaalbier te brouwen. Dit speciaalbier komt met de naam ‘Kiek Uut’ op de markt.

De ingrediënten voor dit bier zijn, naast water, gerste- en tarwemout, hop, gedroogde sinaasappelschil, koriander en gist. Het alcoholpercentage is 8,5% en de smaak is fruitig en zwaar blond. Het bier is inmiddels volop verkrijgbaar bij de meeste van de vijfendertig afnemers, supermarkten, slijterijen en horeca van de Vechtdalbrouwerij.

Syrische kunstenaar Muhanad Farzat
Het etiket van dit speciaalbier is gemaakt door de Syrische kunstenaar Muhanad Farzat. Deze in Nieuwleusen woonachtige kunstenaar heeft speciaal voor de Vechtdalbrouwerij het etiket geschilderd. Muhanad Farzat levert op deze wijze een mooie bijdrage aan de Vechtdalbrouwerij en aan onze samenleving. Het originele schilderij is te bezichtigen in de Vechtdalbrouwerij aan de Molendijk in Dalfsen.

Cultuur, Historie en Geschiedenis
Op de etiketten van de diverse soorten bier maakt De Vechtdalbrouwerij verbinding met Cultuur, Geschiedenis en Historie van Dalfsen en het Vechtdal. Plaatselijke en regionale kunstenaars leveren hieraan hun bijdrage.

By in Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor De Ambachtelijke Vechtdalbrouwerij zoekt een nieuwe locatie voor de brouwerij.

De Ambachtelijke Vechtdalbrouwerij zoekt een nieuwe locatie voor de brouwerij.

De Ambachtelijke Vechtdalbrouwerij zoekt een nieuwe locatie voor de brouwerij. Sinds oktober 2016 is de brouwerij gevestigd in de voormalige gymzaal aan Molendijk in Dalfsen.

De huidige huurovereenkomst met de Gemeente Dalfsen loopt tot juni 2019. Het gebouw wordt daarna volgens planning afgebroken.
Het bestuur van de Stichting Ambachtelijke Vechtdalbrouwerij is al geruime tijd bezig met het realiseren van een toekomstige locatie, maar deze blijkt niet haalbaar is. Daarom zoekt het bestuur een ander pand wat half 2019 betrokken kan worden.

Nieuwe locatie
Enkele opties zijn in onderzoek en de Gemeente Dalfsen denkt positief mee over een mogelijke oplossing. Het bestuur van de Vechtdalbrouwerij zoekt de publiciteit om te weten te komen of er nog meer geschikte locaties zijn voor de brouwerij. De voorkeur gaat uit naar een locatie in de kern Dalfsen of in de Gemeente Dalfsen. Is er geen geschikte locatie in de Gemeente Dalfsen beschikbaar, dan wordt gekeken of er elders in het Vechtdal een geschikte locatie is. De nieuw locatie moet ongeveer 500 m2 groot zijn. Deze ruimte is nodig voor de brouwerij incl. opslagruimte en ontvangstruimte voor proeverijen.

Met zorg gebrouwen
Bij de Ambachtelijke Vechtdalbrouwerij werken ongeveer tien mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Het motto is: ‘U een lekker bier, zij een mooie beschutte werkplek’. Er wordt samengewerkt met Stichting Philadelphia en de Gemeente Dalfsen. De zorgbrouwerij is uniek vanwege het particuliere initiatief.

Streekbierentest 2017
De Vechtdalbrouwerij won begin oktober 2017 de Streekbierentest van De Stentor met het Midwinterhoornbier (quadrupel). Bij Blond Bier bereikte  Vechtdal Blond een zesde plaats.

Groei en ontwikkeling
De negen bieren van de Vechtdalbrouwerij zijn in 35 winkels en restaurants in het Vechtdal te koop en de belangstelling voor de Vechtdalbieren stijgt nog steeds. Niet alleen in het Vechtdal, maar ook daarbuiten. Daarom wordt er op meerdere dagen gebrouwen.

By in Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Vechtdal Brouwerij uit Dalfsen wint Stentor Streekbierentest (bron:De Stentor)

Vechtdal Brouwerij uit Dalfsen wint Stentor Streekbierentest (bron:De Stentor)

                             

Bruin, helder, kruidig, mooie mondsmaak, top, oordeelt de vakjury. Het Midwinter Hoornbier van de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij ­­­in Dalfsen is de winnaar van de Stentor Streekbierentest. ,,Het werd tijd voor een goede quadrupel.’’ De gehele uitslag van de test staat morgen op deze site en in de krant.

Leermeester

Maats brouwt de winnaar van de Stentor Streekbierentest samen met zijn leermeester Jos Verlaak (63). Dat doen ze in de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij, gevestigd in een oude sporthal aan de Molendijk. De vijfkoppige internationale jury, met gediplomeerde biersommeliers, gaf met een 8,4 het hoogste cijfer aan hun Midwinter Hoornbier. Daarmee is deze quadrupel (een zwaar bovengistend bier met een alcoholpercentage van 10% of meer) in de ogen van de vakjury het lekkerste biertje van alle 45 streekbieren die ze hebben getest. De jury maakt bij het proeven opmerkingen als ‘bruin koper, karamel, koffie, super in balans en dit heeft echt alles’.

Met een blos op de wangen belt leerling Maats leermeester Verlaak, die niet in de brouwerij kan zijn vanwege een gebroken enkel (Maats met een lach: ,,Opgelopen bij een bierfestival, maar hij was nuchter toen het gebeurde hoor’’). Verlaak reageert vol branie. ,,Wij de winnaar? Dat verbaast me niets jongen.’’

Geheim

De geboren Limburger Verlaak – vertrok voor zijn werk als chemicus naar het oosten – is al bijna 30 jaar amateurbrouwer. ,,Het werd tijd voor een goede quadrupel, vond ik. Ik heb bij de Belgische grens gewoond, daar leerde ik het kennen.’’ Hij stoeide lang om de juiste smaak te krijgen, maar bij de oprichting van de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij – in 2015 – had hij hem dan eindelijk. ,,Het geheim? Het biertje is zoet, maar heeft ook weer een bittere tegenhanger. Een fijne balans. Het zoete ontstaat door het mout, door de restsuikers ervan. Het tijdstip van toevoegen van hop is cruciaal. Dat heeft het bier de bitterheid en aroma gegeven van karamel, koffie en chocolade. Deze typeringen die de jury ervoor gebruikt, hoor ik vaker.’’

Biernaam

Voor het biertje moest een naam komen. Verlaak: ,,Streekgebonden, als het even kon.’’ De zoektocht bliezen de blazers van de Midwinterhoornblaasgroep Dalfsen vakkundig uit. ,,Midwinter Hoornbier.’’ Robuust en streekgebonden. ,,Precies wat het nodig had.’’

Maats: ,,Marketingtechnisch gezien hebben we er alleen weleens spijt van, dat we het naar die blaasgroep uit Dalfsen vernoemden.’’ Quadrupel bieren zijn niet per se aan een seizoen gebonden. ,,In België drinken ze het net zo goed in de zomer, door de naam met midwinterhoorn is het toch een biertje geworden dat vooral in herfst en winter goed verkoopt.’’

Op jaarbasis worden in de Dalfser brouwerij 3.000 flessen gevuld met Midwinter Hoornbier. Een adviesprijs is er niet. Verlaak: ,,Het bier ligt vaak voor zo’n 2,40 of 2,50 in de schappen bij de lokale supermarkten en Mitra’s in Vechtdal.’’

Na de aankoop gaat het gemiddelde bier nogal snel de koelkast in. Maats: ,,Maar de Midwinterhoorn is op z’n best op zo’n 8 graden. Dan proef je goed hoe vol aan smaak hij is.’’

Bron: De Stentor

By in Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor Open Huis tijdens “Proef Dalfsen”

Open Huis tijdens “Proef Dalfsen”

Zaterdag 9 september a.s. zal de brouwerij van 10:00 tot 16:00 geopend zijn voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de producten en de activiteiten van de Vechtdal Brouwerij.

Er worden rondleidingen georganiseerd, men kan proeven en kennismaken met de mensen achter dit lokaal initiatief. Ook zijn de mensen van Philadelphia aanwezig om hun betrokkenheid bij de brouwerij uit te leggen.

Verder kunnen de bezoekers genieten van de mooie producten van de Runderen van Rechteren.              Gerard Kempers voert zijn Wagyu runderen sinds de oprichting van de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij met ons bierbostel. Of dit terug te vinden is in de smaak van dit geweldige vlees laten we graag aan de bezoekers over…..

Naast het bezoeken van de brouwerij kan men ook op steenworp afstand het Dalfser Bierfestival bezoeken. Ca 7 brouwers en een aantal lokale horecazaken laten zich hier van hun beste kant zien. Dit vindt van 14:00-22:00 plaats op het kerkplein te Dalfsen. Kijk voor het volledige programma op www.proefdalfsen.nl

By in Nieuws Reacties uitgeschakeld voor Stone Rock 2017 was weer geweldig!!!

Stone Rock 2017 was weer geweldig!!!

Afgelopen editie van het Stone Rock Festival was weer een groot succes! Wij van de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij zijn blij dat we daar een kleine bijdrage aan mochten leveren middels een custom made Rockin’ redhead bier!

Deze American Red Ale is ontworpen door meesterbrouwer Jos en goedgekeurd door de dappere helden van het Stone Rock team. Eind vorig jaar is hij gebrouwen en in de aanloop naar het festival zijn al de nodige bieren verkocht. Ook op het festival waren veel liefhebbers te zien met dit speciaalbier in de hand.

By in Geen categorie Reacties uitgeschakeld voor 20 Mei 2017 “Open brouwerij” dag bij de Vechtdal Brouwerij

20 Mei 2017 “Open brouwerij” dag bij de Vechtdal Brouwerij

 

Na de officiële opening en het Open Huis op 16 en 17 maart j.l. doet de brouwerij nu mee aan de “Open Brouwerij Dagen” tijdens de landelijke “Week van het Nederlandse bier”.

De Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij zal zaterdag 20 Mei haar deuren openen van 10:00 tot 16:00. Iedereen die liefhebber is van lekker (lokaal) bier of mensen die gewoon nieuwsgierig zijn en willen weten wat er allemaal in een brouwerij te zien is zijn van harte welkom. We vertellen graag en met veel enthousiasme wat ons bier nou speciaal maakt.

Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij, Molendijk 11, 7721AB Dalfsen